П`ятниця, 22.06.2018, 11:14

Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Мої файли [14]
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 180
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » Файли » Мої файли

Ділення багатоцифрових чисел на 10, 100, 1 000 з остачею. Задачі на спільну дію
09.02.2017, 14:43

Тема. Ділення багатоцифрових чисел на 10, 100, 1 000 з остачею. Задачі на спільну дію

Мета: ознайомити учнів з діленням багатоцифрових чисел на 10, 100, 1 000 з остачею; формувати обчислювальні навички та вміння розв’язувати задачі; виховувати інтерес до математики, акуратність.

Обладнання: картки для усного обчислення; мультимедійна презентація; подарунки – заохочення.

ХІД УРОКУ

І. Організація класу

- Що ви очікуєте від сьогоднішнього уроку?

- Сьогодні ми вирушаємо у подорож.

- Який вид транспорту вважається найдовшим? (Потяг)

- Давайте роздивимося наш маршрут. (Презентація)

- Коли ми кудись вирушаємо, то обов’язково перевіряємо, чи все у нас вдома гаразд. Давайте зараз перевіримо ваше домашнє завдання.

 

IІ. Контроль і закріплення знань учнів

  1. Перевірка домашнього завдання

Задача № 608

  1. 24 : 4 = 6( га) – за 1 год 2 косарки;
  2. 6 : 2 = 3(га) – за 1 год 1 косарка;
  3. 138 : 3 = 46(год)

Відповідь: за 46 годин скосить траву одна косарка з площі 138 га.

Задача № 609

  1. 55 * 3 = 165(км) – відстань мотоцикліста;
  2. 30 * 3 = 90(км) – відстань моторолера;
  3. 165 + 90 = 255(км)

Відповідь: 255 км відстань між містами.

АБО

  1. 55 + 30 = 85(км/год) – швидкість мотоцикла і моторолера разом;
  2. 85 * 3 = 255(км)

2. Усні обчислення

45 000 : 100, 250 · 100, 10 000 : 1 000.

25 : 3, 14 : 5, 20 : 7, 30 : 4, 45 : 6.

• Розв’язання простих задач на рух за таблицею.

Дітям роздаються картки.

 

Швидкість Час Відстань
20 км/год 3 год ? км
3 км/год ? год 300 км
? км/год 4 год 280 км


3.Каліграфічна хвилинка

Взаємозв’язок з іншими предметами

  • Скільки материків налічує наша планета? (6)
  • Скільки океанів має планета Земля? (4)
  • Скільки горючих корисних копалин ви знаєте? (4: кам’яне вугілля, торф, нафта, газ)
  • Давайте запишемо каліграфічно число, яке отримали.

Діти прописують цілий рядок число 644

II. Вивчення нового матеріалу

1. Підготовча робота

— Скільки всього одиниць, десятків, сотень у числі 83 245? Тисяч у числі 456 321?

2. Пояснення вчителя

1 654 : 10

— Скільки всього десятків у числі 1 654? 4 одиниці становитимуть остачу. У числі 10 один нуль. Отже, коли ми ділимо 1 654 на 10, праворуч відраховуємо одну цифру, ставимо там кому. Числа до коми — ціле число від ділення, а числа після коми — остача.

1 654 : 10 = 165 (ост. 4)

1 654 : 100 = 16 (ост. 54)

Питання: якщо ділимо на 1 000, скільки цифр справа будемо відраховувати?

1 654 : 1000 = 1 (ост. 654)

3. Коментоване пояснення учнів про ділення. № 631

Мовчки читають пояснення. Переказують.

4. Коментоване розв’язання прикладів № 632

Диференційоване завдання. Сильні учні розв’язують самостійно, всі інші – біля дошки.

5. Фізкультхвилинка «Тьотя Поля»

Дін-дон в двері,

В наші двері дін-дон.

Кактус, чайник,

Тьотя Поля несе в полі два відра.

Ось така у нас весела гра.

III. Розвиток математичних умінь учнів

1. Робота над задачами

№ 634 усно

3 га50 кг

300 га -- ? кг

  1. У скільки разів більше га треба засіяти? (300 : 3 = 100) У 100 разів більше.
  2. Скільки кг зерна потрібно, щоб засіяти 300 га землі? (50 * 100 = 5000 кг)
  3. Скільки це т? (5 т)

№ 636 Колективне письмове розв’язання задачі. Складання плану.

Норма 100 км  – 36 л

Витратив 100 км  –  31 л                        

Питання  1000 км - ? л економії

План

  1. У скільки разів 1000 км більше 100 км?
  2. Скільки л пального зекономив водій на 100 км?
  3. Скільки л пального зекономить водій на 1000 км?

Розв’язання

  1. 1000 : 100 = 10(раз.) – 1000 км більше 100 км;
  2. 36 – 31 = 5 (л) – зекономив водій на 100 км;
  3. 5 * 10 = 50 (л)

Відповідь: 50 літрів пального зекономить шофер на шляху в 1000 км.

IV. Підсумки уроку

- Що найбільше сподобалося на уроці?

- Де виникли труднощі?

- Над чим ще треба попрацювати?

V. Домашнє завдання

Категорія: Мої файли | Додав: sc_16_pv
Переглядів: 52 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Друзі сайту
  • Official Blog
  • uCoz Community
  • FAQ
  • Textbook
  • Copyright MyCorp © 2018uCoz